Miként válasszuk ki a legmegfelelőbb konyhabútort

A jól megtervezett konyhabútor több funkciót is képes betölteni: elsősorban megkönnyíti
a konyhában végzett munkát, ezáltal kellemesebbé teszi a konyhában eltöltött időt, másodsorban meghatározza a lakás arculatát, hangulatát.

Egy tudatosan előre átgondoltan berendezett konyhában a konyhai felszerelések úgy vannak elhelyezve, hogy azok a legnagyobb kényelmet biztosítsák használóinak, figyelembe véve az egyéni testi adottságaikat.

Ergonómia a konyhában:

Az ergonómiai tervezéssel a konyhát teljes mértékben testre szabhatjuk, ezzel elérve a könnyebb munkavégzést és kerülve a felesleges mozdulatokat a főzés során.

Mit jelent ez?

A konyhabútor kialakításának egyik fő szempontja, hogy az ott dolgozó háziasszony számára a konyhabútor helyes testtartást biztosítson, ezzel a munkavégzést megkönnyítse.

Érdemes azt is figyelembe venni a konyha megtervezésénél, hogy az alacsonyabb magasságú munkapultnál ülő munka is végezhető, ezzel csökkenthető az ember gerincoszlopára nehezedő nyomás, így megelőzhető a hátfájás.

A konyhabútor felületei szépek és tartósak legyenek!

Az új felületkezelési eljárásoknak köszönhetően a szennytaszító réteg egyszerűbben tisztítható felületet eredményez.
A fából készült anyagok sokkal ellenállóbbak lettek a korábbinál, az olajjal, viasszal, páccal felületkezelt fa természet közeli élményt nyújt az igénybe vevőjének.

A fémes hatású vagy valódi fémből készült ajtólapok odavonzzák a tekintetet. A legkedveltebb anyag ebben a kategóriában a – matt vagy ragyogóan fényes – nemesacél, de jelentős helyet foglal el a palettán az ezüstösen csillogó alumínium is. A fém
ajtólapokat újabban színes lakkal felület kezelik, mellyel egyedi hatások érhetők el.

Természetes fények a konyhában.

Fontos szempont, hogy a konyha rendelkezzen természetes megvilágítással is, mert a mesterséges fény használata hosszú távon roncsolja a szemet.
A lakás e helyisége munkaterület, ahol a nem megfelelően kiválasztott megvilágítás nem csak egészségtelen, hanem balesetveszélyes is.

Ha módunkban áll választani, északi fekvésű konyhát semmiképpen se válasszunk, mert az szinte mindig sötét, hideg és barátságtalan.
A legszerencsésebb a nyugati fekvésű konyha, ekkor jutunk a legtöbb természetes fényhez. Ha ehhez még nagy, széles ablak is társul, akkor feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról.  

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.