Hogyan szárítsuk ki cserépkályhánkat az első használat előtt?

Egy új cserépkályha igazi beüzemelése előtt fontos, hogy azt megfelelően kiszárítsuk, ugyanis a gyártás során rengeteg vizes anyagot használnak fel, melyet a kályha magába szívhat. Ezért a beüzemelés előtt előnyös ha egy hónapig a cserépkályha ajtaját nyitva hagyjuk, így a kéményen keresztű levegő szívódik ki a helyiségből, ami kiszárítja kályhánk égésterét. Fontos, hogy hagyjuk a természetes száradást és ezen folyamatot ne próbáljuk meg felgyorsítani mondjuk hősugárzóval vagy a kályha begyújtásával, ugyanis ezek könnyen vezethetnek a kályha belső szerkezetének károsodásához. Ha kéményünk nem lenne megfelelő és a kéményhuzat kevés a cserépkályha belsejének kiszárításához, akkor egyszer-kétszer, de tényleg csak ritkán, rásegíthetünk a száradási folyamatra egy ventilátorral. Az egy hónap elteltével megkezdődhet a cserépkályha fokozatos befűtése. Figyeljünk a fokozatosságra, mert a kezdeti hirtelen nagy belső hőtől könnyem megrepedhetnek a kályhacsempék.

Tagged , , . Bookmark the permalink.